U gebruikt een verouderde internetbrowser.
We raden u aan om de meest recente internetbrowser te installeren voor de beste weergave van deze website.
Een internetbrowser die up to date is, staat ook garant voor veilig surfen.
reviews

Hervorming registratierechten vanaf 1/01/2022

De tarieven

De enige gezinswoning & ingrijpende energetische renovatie
Het tarief voor de aankoop van de enige gezinswoning daalt vanaf 1 januari 2022 van 6% naar 3%.
De voorwaarden voor dit gunsttarief blijven onveranderd. Zo blijft bijvoorbeeld de domiciliëringstermijn behouden op drie jaar. 


Wanneer je een woning aankoopt die ingrijpend energetisch gerenoveerd of gesloopt/heropgebouwd zal worden, zakt ook hier het toepasselijk tarief van 5% naar 1%. De voorwaarden om aan dit tarief te kunnen kopen blijven ongewijzgd. Expliciet wordt echter bijkomend vermeld dat het E-peil na werken nog maximaal E60 mag bedragen. 

Andere aankopen dan de enige gezinswoning
Het standaardtarief voor alle andere vastgoedaankopen stijgt van 10% naar 12%. Het betreft dus elke aankoop van vastgoed die niet de enige en eigen woning betreft. Investeringspanden bijvoorbeeld vallen hieronder (2de of 3de eigendom,...). Daarnaast is dit tarief ook toepasselijk voor het verwerven van een bouwgrond of van niet-residentieel vastgoed (een winkel, kantoor, …)

Landbouwgrond en natuurgebied
Voor de aankoop van landbouwgronden en natuurgebieden wordt er wel nog een uitzondering gemaakt. Hier blijft het tarief van 10% behouden.

De rechtenvermindering

Wanneer je een enige en eigen eigendom aankoopt waar de aankoopprijs lager is dan 200 000 euro (of 220 000 euro in kernsteden) kan je genieten van een rechtenvermindering. In combinatie met het nieuwe 3%-tarief zal de rechtenvermindering nog €2.800 bedragen, in de plaats van €5.600. Gezien de te betalen registratierechten halveren, is ook de rechtenvermindering gehalveerd in omvang, een logisch gevolg dus.

Koop je onder de voorwaarden van het 1%-tarief voor ingrijpende energetische renovatie /sloop-heropbouw zal de rechtenvermindering €960 bedragen.

Overgangsperiode
Ook voor de rechtenvermindering werd een overgangsperiode voorzien. Gedurende deze overgangsperiode van 2 jaar, startende op 1 januari 2022 en lopende tot 31 december 2023, is de rechtenvermindering van toepassing op het gekozen tarief. Opteer je voor het 6%-tarief (gecombineerd met meeneembaarheid), dan zal de rechtenvermindering €5.600 bedragen. Kies je voor het nieuwe tarief van 3% zonder meeneembaarheid, dan is de rechtenvermindering gehalveerd en zal deze nog 2800 euro bedragen.

Meeneembaarheid
Om de tariefverlaging te financieren wordt de meeneembaarheid afgeschaft, met een overgangsperiode van twee jaar.

Dit impliceert dat je als koper tussen 1 januari 2022 en 31/12/2023 de keuze zal hebben tussen enerzijds het nieuwe 3%-tarief zonder mogelijkheid van meeneembaarheid en anderzijds het huidige 6%-tarief met toepassing van meeneembaarheid. Dit zal wat rekenen worden voor wie wisselt van eengezinswoning. Voor kopers die voor de eerste maal aankopen, zal standaard het 3% tarief gekozen worden.  

Heb je vragen over de meeneembaarheid, lees dan zeker onze andere blogpost omtrent de omvang van deze meeneembaarheid en de toepassing ervan in de praktijk.

Download hieronder de beknopte samenvatting van het CIB omtrent de hervormde registratierechten.  

Heb je vragen? Ben je van plan van gezinswoning te veranderen maar weet je nog niet welk regime voor jou het gunstigste is? 

IMMO Margaux helpt je graag verder. Contacteer ons via mail, of bel ons even op. 

Terug naar boven
Sluit menu Immo Margaux